1 maand Geleden

SIGN OF THE TIMES 4: THE STRUGGLE FOR IDENTITY

zaterdag 2 juni, 20:30

Dit programma is een samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam, Stadsschouwburg Amsterdam en De Balie

Het is hét belangrijkste maatschappelijke thema in onze hedendaagse samenleving: identiteit. Het lijkt bijna onmogelijk om je niet uit te spreken over je identiteit. Ben je Europees, Westers, Frans, vrouw, migrant, zwart of queer? Identiteitskwesties stellen onze traditionele kijk op cultuur en geschiedenis ter discussie. Identiteit domineert zowel het politieke debat als online discussies en is hét centrale thema van populaire film, exposities en voorstellingen. Waar komt opkomst van identiteitspolitiek vandaan? Wanneer is identiteit een verbindende factor en wanneer sluit het mensen uit en drijft het groepen verder uit elkaar?

Ivo van Hove, gerenommeerd regisseur van Toneelgroep Amsterdam, zoekt antwoorden in onze rijke cultuurgeschiedenis. Speciaal voor de tweede editie van het Forum on European Culture regisseert hij een unieke collage voorstelling die reist door onze theatergeschiedenis, de literatuur en filosofie om belangrijke identiteitsvragen die in onze huidige samenleving spelen aan te kaarten. Van de opkomst van nationalistische gedachtegoed in Europa tot de #MeToo discussie, van Shakespeare tot Bertolt Brecht. Kunnen we onze een samenleving voorstellen waar identiteit (nationaliteit, ras, klasse, gender) geen rol speelt of moeten we zo’n samenleving helemaal niet nastreven?

Ivo van Hove is regisseur van Toneelgroep Amsterdam die voorstellingen spelen over de hele wereld. Speciaal voor de eerste editie van het Forum on European Culture (juni 2016) regisseerde Van Hove een eenmalige voorstelling over het idee ‘Europa’. Dit jaar zetten we de samenwerking voort met de programmareeks Sign of the Times. Deze voorstelling vormt het slotstuk van deze programmareeks over identiteit.

Forum on European Culture:
Na een succesvolle editie in 2016, met o.a. Rem Koolhaas, Ulrich Seidl, Chantal Mouffe, Benjamin Barber en vele anderen, zal de tweede editie van het Forum on European Culture in 2018 plaatsvinden. Van 31 mei tot en met 3 juni komen opnieuw belangrijke internationale kunstenaars en denkers samen op verschillende locaties in Amsterdam om ideeën uit te wisselen over de toekomst van Europa. De titel van de tweede editie van het Forum is: Act for Democracy!

Brontekst: debalie.nl

Bronfoto: debalie.nl

De Balie
Gratis

Gerelateerde uitzendingen

acht uur journaal
Maatschappij & Politiek - Journaal
maandag 16 juli, 20:00
NPO
Gratis
Pauw
Maatschappij & Politiek - Talkshow
maandag 16 juli, 23:00
NPO
Gratis
tweede kamer plenaire vergadering
Maatschappij & Politiek - Tweede Kamer
dinsdag 17 juli, 14:00
NPO
Gratis