2 maanden Geleden

PIM DE KUIJER LEZING: STREI! - MAISHA NEUS

vrijdag 6 april, 20:15

“De vrouw die Suriname wil redden” werd ze al genoemd. Activiste en aanstormend politica Maisha Neus (31) vertelt dit jaar tijdens de vierde Pim de Kuijer lezing over haar strijd voor een betere toekomst van Suriname. De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed.

Maisha werd razend populair op sociale media met haar aanklacht tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse. Toen ze begin april 2017 haar volgers op Facebook opriep de straat op te gaan tegen stijgende prijzen, werkloosheid en wanbeleid van de regering, kwamen bijna 1500 mensen opdraven op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. In het kielzog werd wekenlang geprotesteerd en Maisha verloor uiteindelijk haar goedbetaalde baan als accountmanager bij een multinational.

Haar protestoproep bleek het startschot voor een komeetachtige entree in de politiek. Haar missie: een beter Suriname, met transparant bestuur en democratisch gecontroleerde machthebbers. Maisha - kind van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader - vroeg de Surinaamse nationaliteit aan en richtte samen met een groep van mededemonstranten de politieke partij STREI! op. Ze werkt hard om de partij te laten uitgroeien tot een brede burgerbeweging van vooral jonge, nog niet door corruptie besmette Surinamers. Bij de volgende verkiezingen in 2020 wil ze de strijd aangaan met de regering-Bouterse.

Over Maisha
Maisha Neus werd geboren op 12 juli 1986 in Eindhoven. De eerste paar jaar woonde ze in Tanzania, op haar vierde vertrok ze met haar familie naar Suriname. Op haar twintigste keerde ze terug naar Nederland, maar nadat ze drie keer was uitgeloot voor haar droomstudie medicijnen vertrok ze weer naar Suriname. Daar volgde ze een studie informatica. Na haar studie ging ze aan de slag als accountmanager bij een multinational in Paramaribo, waar ze werd ontslagen na de protesten in april vorig jaar. Begin 2018 vroeg Maisha een naturalisatieverzoek aan en diende ze samen met een groep activisten de papieren in voor de oprichting van hun politieke partij STREI!

Over de Pim de Kuijer Lezing
De Pim de Kuijer Lezing biedt jaarlijks een podium voor een wereldverbeteraar die op jonge leeftijd grote woorden als mensenrechten en democratisering in de praktijk brengt. De lezing is vernoemd naar de Amsterdammer Pim de Kuijer, die op 17 juli op 32-jarige leeftijd aan boord van vlucht MH17 overleed. Pim was politiek actief voor D66 en lobbyist voor StopAidsNow! Eerder werkte hij voor het Europees Parlement en was hij diplomaat voor de EU in Maleisië. Als verkiezingswaarnemer nam hij deel aan missies in Sierra Leone, Egypte, en Oekraïne.
Maak de lezing mogelijk!

Brontekst: debalie.nl

Bronfoto: debalie.nl

De Balie
Gratis

Gerelateerde uitzendingen

acht uur journaal
Straks
Maatschappij & Politiek - Journaal
zondag 24 juni, 20:00
NPO
Gratis
Maatschappij & Politiek - Talkshow
maandag 25 juni, 13:00
CNN
Gratis
Pauw
Maatschappij & Politiek - Talkshow
maandag 25 juni, 23:00
NPO
Gratis
tweede kamer plenaire vergadering
Maatschappij & Politiek - Tweede Kamer
dinsdag 26 juni, 14:00
NPO
Gratis
Maatschappij & Poliiek -
zondag 1 juli, 13:00
NOS
Gratis
Maatschappij & Poliiek -
zondag 1 juli, 18:05
NOS
Gratis