anabel hernandez
3 dagen Geleden

Maatschappij & Politiek

LEZING : DE VRIJHEIDSLEZING - ANABEL HERNANDEZ

dinsdag 12 december 20:00 tot 21:00

Anabel Hernandez geeft de 20e Vrijheidslezing in De Balie. Hernandez is journalist en schrijver, en werd internationaal bekend met haar boek Narcoland: The Mexican Drug Lords and their Godfathers. Op 12 december spreekt Anabel Hernandez in De Balie over het belang van persvrijheid, de manier waarop drugskartels in Mexico opereren en de offers die ze heeft moeten brengen voor haar journalistieke vrijheid en veiligheid. 

Haar boek over de drugsindustrie en verwevenheid daarvan met de overheid werd meteen een bestseller in Mexico. Vanwege de onthullingen die ze deed in haar boek werd Hernandez met de dood bedreigd en moest permanent bewaakt worden. Maar ook haar familie werd ernstig bedreigd, en haar vader is zelfs vermoord. Het is tot op heden een onopgeloste moord gebleven. Anabel Hernandez woonde een aantal jaar in het buitenland voor haar eigen veiligheid, maar ondertussen is ze terug in Mexico City. 

In Narcoland: The Mexican Drug Lords and their Godfathers wordt Mexico beschreven als een ‘maffiocratie’, een land met een overheid die in 1980 begon met het beschermen van het Guadalajara Cartel en sindsdien altijd nauw betrokken is gebleven bij verschillende drugskartels. Op dit moment geniet het El Chapo’s Sinaloa kartel bijvoorbeeld nog steeds van overheidsbescherming. Veel van de politici, zakenmannen en politieagenten uit haar boek zitten nog steeds stevig in het zadel. Zolang deze mensen aan de macht blijven, zal Mexico altijd Narcoland zijn, betoogt Hernandez.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media en het Vfonds.

Gratis

Gerelateerde uitzendingen

acht uur journaal

Maatschappij & Politiek

zaterdag 16 december 20:00 tot 20:25

Het Acht Uur Journaal van de publieke omroep is een van de bestbekeken televisieprogramma's van Nederland. Met vandaag Lees verder...

 

Gratis

Maatschappij & Politiek

zondag 17 december 20:00 tot 21:30

Tijdens deze aflevering van ‘Arnon Grunberg ontmoet..’ vanuit De Balie in Amsterdam gaat Grunberg in gesprek.

Gratis
DWDD

Maatschappij & Politiek

maandag 18 december 19:00 tot 20:00

Dagelijkse talkshow met Matthijs van Nieuwkerk vauit Amsterdam met vanavond: n.t.b.

 

Gratis

Maatschappij & Politiek

maandag 18 december 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amserdam aflevering 6 van "Wij maken Nederland". Wat betekent het regeerakkoord voor de ruimtelijke toekomst van Nederland?

Gratis

Maatschappij & Politiek

maandag 18 december 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger het verkiezingsdebat. De Amsterdamse politiek gaat in debat over de toekomst van Schiphol en de haven.

Gratis
tweede kamer plenaire vergadering

Maatschappij & Politiek

dinsdag 19 december 14:00 tot 15:00

De vergaderweek van de Tweede Kamer begint standaard op dinsdagmiddag met het vragenuur. Kamerleden stellen vragen aan bewindspersonen over actuele kwesties.

Gratis

Maatschappij & Politiek

dinsdag 19 december 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam aflevering 2 van Ondergang van het Avondland. Zorgen urbanisatie en globalisering voor een tegenstelling tussen stad en platteland?

Gratis

Maatschappij & Politiek

woensdag 20 december 16:30 tot 18:30

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam aflevering 14 van "Water Republic 2025". Welke waterprojecten worden er in de aanloop naar het jaar 2025 gerealiseerd? Met o.a. watergezant Henk Ovink.

Gratis

Maatschappij & Politiek

woensdag 20 december 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam aflevering 117 van Tegenlicht. Woede als wapen volgens Pankaj Mishra. Wat is het maatschappelijk nut van woede?

Gratis
De Balie art

Maatschappij & Politiek

woensdag 20 december 20:00 tot 21:00

Vanuit De Balie in Amsterdam een debat onder de titel 'Antigone in Molenbeek'. Hoe moet de stad omgaan met radicalisering? Lees verder...

Gratis

Maatschappij & Politiek

donderdag 21 december 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger aflevering 7 van MIllennial Matters. Buitenlandstage hier, cum laude certificaat daar. Hoe kun je jezelf tegenwoordig nog onderscheiden van de massa?

Gratis

Maatschappij & Politiek

donderdag 11 januari 13:00 tot 14:00

Vandaag in Room for Discussion Rutger Bregman (Journalist van De Correspondent & Auteur van Utopia for Realists) en Prof. Hilmar Schneider (Directeur van het Institute Labor Economics in Bonn) 

Gratis

Maatschappij & Politiek

donderdag 11 januari 19:00 tot 21:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger  "Aan de slag met de samensturing". Bewoners, sociale professionals en lokale overheid samen op zoek naar handvatten.

Gratis

Maatschappij & Politiek

dinsdag 16 januari 17:30 tot 21:30

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Trendrede 2018. Toekomstdenkers geven volume aan de zachtere geluiden van vernieuwing in deze schreeuwende samenleving.

Gratis
lodewijk ascher

Maatschappij & Politiek

zondag 28 januari 16:00 tot 17:00

Operatie Interview vanuit De Balie in Amsterdam met als hoofdgast Lodewijk Ascher.

Gratis

Maatschappij & Politiek

vrijdag 2 februari 20:00 tot 22:00

Vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam aflevering 20 van Als Warme Broodjes. Minder vlees eten: hoe bereiken we dat?

Betaald