4 maanden Geleden

DE VRIJHEIDSLEZING: MAHMOUD HASSINO

maandag 26 maart, 20:00

Mahmoud Hassino, Syrische blogger, LGBTI activist en een van de hoofdrolspelers in de film Mr. Gay Syria geeft de 22e Vrijheidslezing. Mahmoud is de oprichter van het eerste LGBTI online magazine Mawaleh én van de eerste Mr. Gay Syria schoonheidswedstrijd, die gehouden werd in Istanbul. Hassino is gevlucht uit Syrië en woont nu in Berlijn. Vanuit daar vraagt hij aandacht voor de positie van Syrische LGBTI vluchtelingen. Op 26 maart spreekt Mahmoud Hassino over wat het betekent om te moeten vluchten, hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn en de zoektocht naar vrijheid. 

In 2003 kwam Mahmoud Hassino uit de kast in Syrië. Hoewel het moeilijk was om homo te zijn in een land waar seksuele handelingen tussen mannen strafbaar is, waren de mensen open-minded en heeft hij altijd de steun van zijn familie gehad. In 2012 veranderde de situatie drastisch. Mahmoud Hassino zag hoe Islamitische Staat Noord-Syrië langzaam overnam en begon met het uitmoorden van de LGBTI gemeenschap in de regio. Het geweld nam vanaf dat moment toe en maakt dat het tot op heden onmogelijk is om een normaal leven te leiden voor deze groep. In 2014 vroeg Mahmoud Hassino asiel aan in Berlijn, waar hij op dit moment woont. Daar is hij betrokken bij de Duitse homorechten organisatie Schwulenberatung en werkt hij in een LGBTI centrum voor vluchtelingen waar hij hen helpt met asielprocedures.

Over de documentaire Mr. Gay Syria, die speelt op Movies that Matter en waarin Mahmoud Hassino een van de twee hoofdrollen heeft:

Mr. Gay Syria volgt twee homoseksuele Syrische vluchtelingen die hun leven op proberen te bouwen. Husein is een kapper in Istanbul, en zit gevangen tussen twee levens: dat van zijn conservatieve familie en zijn homoseksuele identiteit. Wat hen samenbrengt is de gedeelde droom om mee te doen aan een internationale schoonheidswedstrijd om te ontsnappen aan hun dagelijks leven en hun onzichtbaarheid. Lukt het de twee mannen om hun droom uit te laten komen, of zorgt de vluchtelingencrisis en de harde consequenties van homo-zijn in een Moslimwereld voor grote obstakels?

Over De Vrijheidslezing
Voor het zesde jaar organiseert De Balie de Vrijheidslezing. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren o.a. de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Kyung-Mook, de Turkse journalist Can Dündar, de Mexicaanse Anabel Hernandez, en holocaust overlever Eva Schloss. Naast het programma in De Balie vindt de Vrijheidslezing doorgaans ook plaats op een andere locatie in Nederland. Zo houdt Mahmoud Hassino op 27 maart De Vrijheidslezing in het Nutshuis, Den Haag.

Redactie: Sophie Rutenfrans en Anne-Marijn Epker

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Movies that Matter. 

De Vrijheidslezing wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en Stichting Democratie en Media.

Brontekst: debalie.nl

Bronfoto: debalie.nl

De Balie
Gratis

Gerelateerde uitzendingen

tweede kamer plenaire vergadering
Maatschappij & Politiek - Tweede Kamer
dinsdag 21 augustus, 14:00
NPO
Gratis
Pauw
Maatschappij & Politiek - Talkshow
dinsdag 21 augustus, 23:00
NPO
Gratis